Ceptas vārītas olas ar salātiem
Jā, te nav kļūdas – pēc varenām olu kaujām nolobītas vārītas olas apcep pannā. Tas gluži vienkārši ir interesantāks veids, kā apēst Lieldienu olas! Piedevās pavasarīgi koši un kraukšķīgi salāti – zaļumus var variēt, pētersīļu un lociņu vietā pievienojot dilles vai kinzu, vai kādus mikrozaļumus.
15minūšu / 2 porcijas / interesanti
Sastāvdaļas
- 4 cieti vārītas olas
- 1 ēd. k. olīveļļas un 1 ēd. k. sviesta cepšanai
- Salātiem:
- 6 aromātiski ķekaru tomātiņi
- 1 garais gurķis
- ½ sarkanās paprikas
- saišķītis pētersīļu
- pāris zaļo lociņu
- 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
- sāls pēc garšas
- ½ tējk. sumaha (var iztikt arī bez)
- svaigi malti melnie pipari
Pasniegšanai:
salātu siers (der arī feta vai brinza, kas labāk garšo)
Gatavošana
1. Vispirms pagatavo salātus – tomātiņus sagriež četrās daļās (ja mazi, uz pusēm), gurķi gareniski četrās daļās un tad šķēlītēs, papriku mazos gabaliņos. Zaļumus sīki sakapā.
2. Visus dārzeņus ber bļodā, pievieno zaļumus, svaigi spiestu citrona sulu, sumahu, sāli pēc garšas un arī svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa.
3. Kamēr salāti savelkas, cieti vārītās olas noloba un apcep pannā izkausētā sviestā un olīveļļā no visām pusēm zeltaini brūnas.
4. Salātus un ceptās olas kārto uz servēšanas šķīvja un pasniedz ar sadrupinātusalātu sieru. Ja vēlas, var pievienot arī kādu olīvu utt.
Uzmanību! Cepšanas laikā olas karstuma iespaidā var paukšķēt un pat mazliet palēkties.
Versija par svaigā siera kūku ar karameles mērci
Šī ir neceptā siera kūka, kas sadalīta pa trauciņiem, tāpēc arī versija. Kopā ar pašvārītu karameles mērci un svaigām ogām šis deserts ir brīnišķīgi gards un arī kārdinoši izskatās. Brīdinājums – nav nekāds liesais!
30min (vismaz 1h ledusskapī)/ 20 min karameles mērcei / 6 porcijas / nekā grūta
Sastāvdaļas
- 1 paciņa Selgas cepumu
- 70 g sviesta
- 250 g svaigā siera (Philadelphia, Kārums
- u. tml.)
- 1 kārba (400 g) iebiezinātā piena ar cukuru
- sula no 1 neliela citrona
- 5 g (apmēram 1 tējk.) želatīna
- pašvārīta sāļā karamele (recepti skatīt
- blakus!)
- svaigas ogas (zemenes, avenes, mellenes)
Pašvārīta sāļās karameles mērce:
- 200 g cukura
- 100 g sviesta
- 2 šķipsnas sāls
- 250 ml saldā krējuma
Gatavošana
1. Cepumus ieber bļodā un smalki saberž ar kartupeļu stampu. Pievieno tiem mīkstu sviestu un samīca viendabīgā masā. Sadala pa deserta trauciņiem un ar kartupeļu stampu viegli piespiež.
2. Pagatavo krēmu – svaigo sieru rūpīgi sajauc ar iebiezināto pienu, pievieno citrona sulu, visu samaisa.
3. Nelielā trauciņā sajauc pāris ēdamkarošu auksta ūdens ar želatīnu un 10 minūšu uzbriedina. Tad želatīnu maisot pasilda karstā ūdens peldē, līdz tas izkūst. Izkusušajā želatīnā ieliek karoti svaigā siera masas, izmaisa un pievieno pārējam kūkas pildījumam. Visu rūpīgi vēlreiz samaisa.
4. Krēmu liek trauciņos uz cepumu kārtas, pa starpu ielejot arī mazliet pašvārītas sāļās karameles mērces. Dekorē ar ogām un ievieto sastingt vismaz uz stundu ledusskapī.
Sāļās karameles mērces gatavošana:
Pannu liek uz nelielas uguns, ieber cukuru. Maisot karsē, līdz tas izkūst un iekrāsojas zeltaini brūns. Tad pakāpeniski iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu. Kad masa jau burbuļo, pieber divas šķipsniņas jūras sāls un uzmanīgi, lēnām pievie- no uzsildītu saldo krējumu. Apmēram divas minūtes ļauj paburbuļot, un – karamele gatava! Pilda tīrā burciņā.
Ja pretim saldumam patīk skābākas nianses, iesaku desertu pasniegt ar avenēm, nevis zemenēm.