Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Pret drēgnumu ar itāļu virtuvi

Nupat atgriezos no saulainās, siltās un ļoti garšīgās Sicīlijas – kontrasts ar Latvijas laikapstākļiem ir iespaidīgs! Par laimi, recepšu lapās turpinās omulīgais mēnesis, un, ceļojuma iespaidu pārņemts, piedāvāju divus itāļu virtuves gardumus: prošuto šķiņķī ceptu teļa gaļu saltimbocca un gardo dārzeņu caponata.

Burvīgā caponata

It kā pavisam parasts dārzeņu ēdiens, bet kas par garšu simfoniju! Iespējams, katrai itāļu saimniecei ir sava kaponatas recepte, bet pamatā jābūt konkrētajiem dārzeņiem, citādi nebūs tas.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes 

Daudzums: 6 - 7 uzkodas

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • olīveļļa cepšanai
  • 1 paliela sarkanā paprika
  • 1 vidējs baklažāns
  • 1 sīpols
  • 2 ķiplokdaivas
  • 1 selerijas kāts sauja ķirštomātiņu
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • 10 melno olīvu
  • 10 zaļo olīvu
  • 1 ēd. k. marinētu kaperu
  • 2 tējk. cukura
  • 2 ēd. k. balzamiko
  • sāls un pipari pēc garšas
  • saišķītis svaigu pētersīļu

Šajā receptē lieliski iederas arī ciedru rieksti, kā arī pēc vēlēšanās, piemēram, rozīnes.

Pagatavošana:

1. Baklažānu sagriež gareniski apmēram 1 cm biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un noliek maliņā uz piecām minūtēm. Tad ar papīra dvieļiem nosusina un liek uz ieeļļotas cepešplātnes. Papriku sagriež četrās daļās, izņem sēklas un arī liek uz cepešplātnes blakus baklažāniem. Plātni šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūšu. Tad baklažāna šķēles apmet otrādi, paprikas neaiztiek un cep vēl 10 minūšu.

2. Tikmēr dziļākā pannā apcep sīki sagrieztus sīpolus un ķiplokdaiviņas, kā arī mazos gabaliņos sagrieztu selerijas kātu. Kad tie apsautējušies, pieber uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus un vēl kādu brīdi pacep, līdz selerijas kāts mīksts.

3. Ņem no krāsns ārā apceptos baklažānus un paprikas, sagriež mazākos gabaliņos un pievieno pannā saceptajiem sīpoliem. Pievieno arī uz pusēm pārgrieztas olīvas, kaperus un tomātu pastu un visu samaisa. Ja vēlas, var pieliet šļuciņu ūdens, lai sulīgāks.

4. Tad pastumj sautējumu vienā malā un uzber uz pannas cukuru. Ļauj, lai tas maisot mazliet apbrūnē, pielej gaišo balzametiķi, samaisa un ļauj visam paburbuļot kopā. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem.


Teļa gaļas saltimbocca

Ātri pagatavojams un vienkāršs ēdiens, bet, kā saka, ar odziņu. Un odziņa ir gan Parmas šķiņķītis, gan salvijas lapas, gan vīna mērcīte! Vārdu sakot, elementāri uzlabota gaļiņa. Var pasniegt arī kopā ar otrā receptē atrodamo caponata – laba saderība!

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes 

Daudzums: 6 gabaliņi

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Sastāvdaļas:

  • 200 g teļa gaļas (plānās šķēlēs, man sanāca 6 nelielas)
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 6 prošuto plānie šķiņķīši
  • 6 salvijas lapas (labāk svaigas, bet var būt arī kaltētas)
  • 6 zobu bakstāmie kociņi saspraušanai
  • 30 g sviesta
  • šļuciņa sausā sarkanvīna (labāk baltvīna, bet man nebija), kādi 70 ml

Teļa gaļas vietā var ņemt arī vistu vai liellopu, galvenais – plānas šķēles.

Pagatavošana:

1. Gaļas šķēles ieliek starp pārtikas plēvēm un ar gaļas āmuriņa gludo pusi kārtīgi izklapē, lai izplāninās, cik iespējams. Ja nav āmuriņa, der arī neliels katliņš ar gludu dibenu.

2. Katru gaļas šķēli apsāla un appiparo, un katrai pāri pārliek vienu prošuto šķēli tā, lai nosedz. Tad katram gabaliņam uzliek arī salvijas lapu un ar zobu bakstāmo kociņu piesprauž šķiņķi un salvijas lapu pie gaļas.

3. Sakarsē pannā eļļu un liek cepties gaļas šķēles ar šķiņķa pusi uz leju. Minūti cep, tad apgriež otrādi, atkal minūti cep, tad atkal apgriež uz otru pusi, tad vēl vienu minūti un vēlreiz apgriež un minūti cep.

4. Gaļu noņem no pannas un tajā ieliek sviestu. Izkausē, pielej vīnu un mazliet uzvāra, lai izveidojas garda mērcīte. Pārlej to gaļai un pasniedz galdā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata