Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Sezam, atveries!

Vārdu spēle, protams, un īsti vietā. Mazas, it kā necilas sēkliņas, bet – kas par jaudu! Kolīdz sezamu mazliet apgrauzdē sausā pannā, tas kļūst zeltains ne tikai pēc izskata, bet "atveras" un bagātinās arī garšā. Šoreiz beram uz maizītēm un gatavojam humosu!

Ātrās brokastu siermaizītes

Balti ziemas rīti ar siltām, tikko ceptām maizītēm – tie vienmēr ir mazi svētki. Un, kad kanēļmaizītes un piparkūkas jau viegli apnikušas, ir īstais brīdis piesiet dūšu ar sāļām un pikantām siermaizītēm, kas vienlīdz labi garšo gan siltas, gan padzisušas.

Pagatavošanas laiks: pusstunda

Daudzums: vairākas maizītes

Sarežģītība: viegli

Sastāvdaļas:

  • 2 kārtainās mīklas plāksnes (saldētas)
  • gabaliņš labi kūstoša puscietā siera, piem., Čedaras vai Holandes
  • gabaliņš cietā siera
  • 1 ola
  • 1–2 ēd. k. franču sinepju
  • svaigi malti melnie pipari
  • sezama sēkliņas pārkaisīšanai

Pagatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Uz miltiem pārkaisītas virsmas atlaidina mīklas plāksnes un ar garākajām malām savieno tās kopā (pārliek vienu pāri otrai puscentimetra platumā, tad saspaida savienojuma vietu ar dakšiņu). Iegūto mīklas četrstūri viegli izrullē nedaudz lielāku.

2. Sarīvē abus sierus (daudzums pēc ieskatiem, cik "sierīgas" maizītes vēlas), pievieno olu, sinepes un svaigi maltus melnos piparus. Samaisa un pārsmērē mīklai, atstājot mazu maliņu brīvu.

3. Sarullē mīklu rullītī tā, lai brīvā mīklas maliņa paliktu brīva rullēšanas beigās – to rūpīgāk "pielīmē", lai nekas neritinās vaļā. Sagriež rullīti apmēram 2–3 cm platos gabaliņos.

4. Siera rullīšus kārto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, devīgi pārkaisa ar sezamu un liek cepties 200 grādos 15–20 minūtes jeb kamēr smuki apbrūnē.

Ja vēlas asumiņu, siera masai var pievienot kādu čili mērcīti vai čili pulvera šķipsniņu.

 

Klasiskais humoss ar krāsnī ceptu papriku

Ja vēl līdz šim nav mēģināts pagatavot humosu mājās un šī būs pirmā reize, uzreiz iesaku nepirkt veikalā dārgo tahīni pastu, bet gan vienkārši apgrauzdēt sezama sēkliņas un samalt tās blenderī – to var mierīgi darīt kopā ar pārējām sastāvdaļām.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes + laiks papriku cepšanai

Daudzums: divas nelielas bļodiņas

Sarežģītība: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 1 liela sarkanā paprika
  • 2 ēd. k. sezama sēkliņu
  • 400 g (mazā kārbiņa) konservētu turku zirņu
  • 1–2 ēd. k. asās Sriracha mērces
  • sula no ½ citrona
  • ķiplokdaiviņa,ja vēlas
  • ½ tējk. malta kumīna
  • ½ tējk. paprikas pulvera
  • sāls un pipari pēc garšas
  • ap 50 ml olīveļļas

Pagatavošana:

1. Kamēr cepas paprika (skatīt cepšanas instrukciju), sausā pannā maisot apgrauzdē sezama sēkliņas, līdz tās sāk smaržot un kļūst viegli zeltaini brūnas.

2. Blendējamā traukā liek turku zirņus (bez šķidruma, bet, ja šķidrums garšīgs un patīk šķidrāks humoss, to var arī atstāt), pievieno vienu (vai abas pusītes) cepto papriku ar visu mizu, kā arī apgrauzdētās sezama sēklas.

3. Pievieno garšvielas un sāli pēc garšas, piespiež citrona sulu, pielej eļļu un, ja vēlas, pieliek arī ķiplokdaiviņu. Sablendē viendabīgā masā. Pēc garšas var pievienot arī kādu asāku mērcīti, piemēram, Sriracha.

4. Pagaršo, vai kā netrūkst, un pasniedz galdā, pārkaisītu ar sezama sēkliņām. Izcili garšo uz grauzdētām maizītēm

Papriku krāsnī var cept tā pavairāk – atlikušo droši pāris dienu varēs uzglabāt ledusskapī un izmantot citos ēdienos. Dara tā: ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 220 grādiem. Tikmēr papriku pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēklas un balto mīkstumu un ar griezuma vietu lejup papriku pusītes liek uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 220 grādos apmēram 15 minūšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata