Veselīgais zemeņu un gārsu kokteilis
Labi, ja krājumā ir pašu saldētās zemenes no pērnās vasaras, bet var izmantot arī importa svaigās – kopā ar vietējo gārsu viss būs kārtībā! Svarīgi gan atrast piemērotu vietu gārsu lasīšanai – prom no autoceļiem un, vēlams, arī pilsētām. Jālasa jaunās lapiņas, kuras pavisam koši zaļas un vēl spīdīgas
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes (+pastaiga, lai salasītu jaunās gārsu lapiņas)
Sarežģītības pakāpe: žžž un gatavs!
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 400–500 g saldētu zemeņu
- 2 krietnas saujas jauno gārsas lapiņu
- mazliet svaigi spiestas citrona vai laima sulas
- saldinātājs pēc vēlmēm (cukurs, medus, kāds sīrups utt.)
Pagatavošana:
Lieliska recepte, kā iesākt rītu! Īpaši tiem, kuri mīl vieglas brokastis dzeramā veidā.
1. Saldētās zemenes atlaidina – ātrāk tas izdosies cepeškrāsnī, bet var arī vakarā izņemt no saldētavas un no rīta jau būs atkusušas. Tiem, kam patīk ledaini kokteiļi un ir arī blenderis, kurš spēj samalt, – var blendēt arī sasalušas ogas.
2. Zemenes liek blendējamā traukā, pieber gārsas un visu sablendē vēlamā konsistencē – man patīk, ka mazi gārsas gabaliņi vēl saglabājas.
3. Pēc garšas pievieno svaigi spiestu citrona sulu un kādu saldinātāju, ja vēlas. Man bija saldētas zemenes jau ar cukuru, tāpēc pielēju tikai citrona sulu.
4. Pasniedz un bauda!
Skābeņu un nātru zupa ar žāvētu gaļiņu
Esmu no tiem, kuri skābeņu zupu mīl kopš bērnības, tāpēc gadu gaitā esmu izmēģinājis ļoti dažādas receptes. Gan ar kūpinātas gaļas buljonu, gan veģetāras versijas, gan ar zupā iemaisītu jēlu olu, gan pa virsu pārkaisītu vārītu. Recepšu ir daudz, un šķiet, ka nepareizu nemēdz būt – garšīgi ir vienmēr!
Pagatavošanas laiks: 25 minūtes (+ 1,5h buljona vārīšanai no liellopa kauliņiem)
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 3 - 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- ap 1,2 litriem liellopu kaulu buljona
- 1 sīpols
- 100 g žāvētas gaļas
- 3 ēd. k. miežu putraimu
- 4 vidēji kartupeļi
- 100 g skābeņu
- sauja jauno nātru
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- vārītas olas pasniegšanai
- dilles vai citi zaļumi pēc patikas
Nevajag bīties no nātru dzelšanas spējām – verdošā šķidrumā tās faktiski uzreiz zaudē savu dzelošo dabu.
Pagatavošana:
1. Vispirms vāra liellopu kauliņu buljonu kopā ar garšsaknēm, pipariem un lauru lapām. Novāra arī olas, kas būs vajadzīgas pasniegšanai. Nomizo un sagriež mazos kubiņos kartupeļus.
2. Katlā sakarsētā eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu un žāvēto gaļu. Pievieno noskalotus miežu putraimus, maisot mazliet apcep visu kopā. Izvārīto kaulu buljonu nokāš, pārlej saceptajiem sīpoliem, gaļai un putraimiem, pievieno arī sagrieztos kartupeļus.
3. Uz nelielas uguns vāra apmēram 15–20 minūšu, līdz kartupeļi un putraimi mīksti. Īsi pirms beigām iemaisa sakapātas skābenes un jaunās nātres, ļauj visam vēl mazliet pavirst.
4. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar sarīvētu vārītu olu un dillēm vai citiem zaļumiem pēc ieskatiem.