Kārtainās mīklas pīrādziņi ar spinātiem un brinzu
Sen jau vairs nav tie laiki, kad latvieši neprata pagatavot spinātus un daudziem tie saistījās ar ēdiena traumu. Viss ir ļoti vienkārši: spinātus nevajag sutināt vienus pašus, bet gan kombinēt ar sāļiem sieriem, muskatriekstu, sīpoliem un citām izteiksmīgām garšām, tad tie izdosies pat ļoti garšīgi!
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Daudzums: 4 pīrādziņi
Sarežģītības pakāpe: nav grūti, tikai mazliet jāparullē
Sastāvdaļas:
- 4 saldētas kārtainās mīklas plāksnes
- 1 neliels šalotes sīpols (var arī nelielu parasto, dzelteno)
- 1 ķiplokdaiviņa
- 120 g svaigu spinātu
- 100 g brinzas (var arī aitas fetas sieru vai ko līdzīgu)
- 1 ola
- šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
- 1 olas dzeltenums (pārsmērēšanai)
Brinzas vietā var izmantot citu sāļu, līdzīgu sieru – piemēram, aitas fetas sieru, svaigos salātu sierus u. tml.
Gatavošana:
1. Sīpolu un ķiplokdaiviņu sīki sakapā. Spinātus, ja vajag, noskalo, nosusina, puslīdz sīki sagriež.
2. Pannā izkausē sviestu, liek cepties sīpolus un ķiplokus un, kad tie apcepušies viegli zeltaini, pievieno spinātus. Maisot apcep, līdz spināti sakrītas, tad ņem no plīts nost. Pārliek bļodā, pievieno olu un sīki sadrupinātu brinzu, kā arī šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Visu rūpīgi samaisa.
3. Kārtainās mīklas plāksnes atlaidina, pārgriež uz pusēm. Ņem divas pusītes, liek vienu uz otras un katru iegūto kvadrātu izrullē mazliet lielāku. No četrām mīklas plāksnēm beigās sanāks četri izrullēti kvadrāti.
4. Uz katra mīklas kvadrāta vienā diagonāles pusē liek spinātu masu, brīvo mīklas trijstūri pārloka pāri un maliņas pīrāgam aizspaida ciet ar plakaniski turētu dakšiņu.
5. Liek pīrāgus uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, pārsmērē ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar vienu ēdamkaroti auksta ūdens. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–25 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni.
Klasiskā biezpienmaize ar rozīnēm
Ja esat biezpienmaižu fani, iesaku pamēģināt šo recepti – iespējams, nonāks topa augšgalā. Plāna, garšīga pamatnīte, pietiekami daudz biezpiena un pareizais blīvums! Var pasniegt ar blendētu zemeņu mērci.
Pagatavošanas laiks: 1,5 stunda
Daudzums: 26 cm diametra cepamforma
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 100 g auksta sviesta
- 50 g pūdercukura
- šķipsna sāls
- 150 g miltu
Virsiņai:
- 500 g vājpiena biezpiena
- 2 olas
- 4 ēd. k. skābā krējuma
- 4 ēd. k. mannas putraimu
- 90 g cukura
- šķipsna sāls
- 1 citrona miziņa (ja vēlas)
- 1 sauja rozīņu
Biezpienu var izvēlēties arī pilnpiena, tam nav izšķirošas nozīmes. Tāpat arī rozīnes var ņemt gan zeltainās, gan tumšās, gan tās papildināt ar dzērveņu sukādēm vai ko citu.
Gatavošana:
1. Aukstu sviestu sarīvē uz rupjās rīves. Pieber pūdercukuru, šķipsnu sāls, miltus un samīca drupačainu mīklu. Izveido no mīklas bumbu, ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.
2. Tikmēr liek bļodā biezpienu, piesit divas olas, samaisa, pievieno skābo krējumu, mannu un, ja vēlas, pierīvē citrona miziņu. Iemaisa arī cukuru un rozīnes.
3. Izņem mīklu no ledusskapja, sagriež plānās šķēlēs, liek tās cepamajā formā un ar pirkstiem vienmērīgi izspaida pa pamatni. Tad mīklu dažviet viegli sadursta ar dakšiņu, lai cepoties neceļas uz augšu, un iešauj līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.
4. Formu ar mīklu izņem no krāsns, ielej biezpiena masu un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 45–50 minūtēm – kad virsiņa sāk zeltaini brūnēt, ir gatavs!