Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Spirdzinošais fenhelis

Pavasarīgs laiks un spoža saule mūs lutina jau ilgu laiku, un arī vēderiem sāk prasīties kaut ko svaigu, kraukšķīgu un vieglu. Lai iet fenhelis! Tiem, kuri šo bumbuli vēl nav iekļāvuši savā ikdienas ēdienkartē, iesaku vismaz izmēģināt, jo, lai nu ko, bet krauk­ šķīgumu un arī maigi patīkamu fenheļa noti dabūsiet.

Krāsaini svaigie salāti

Vienkārši svaigie dārzeņu salāti, bet, iespējams, ne tik ierastā kombinācijā – burkāni, cukīni un fenhelis. Ja ir platā mandolīnas rīve, iesaku rīvēt uz tās, ja nav, var izlīdzēties ar siera griežamo lāpstiņu vai dārzeņu mizojamo, jo šie salāti labāk garšo platās strēmelēs, nevis sīki sarīvēti.

15minūšu / 4 porcijas / nekā grūta  

Sastāvdaļas 

  • 1 fenheļa bumbulis
  • 2 palieli burkāni
  • 2 nelieli cukīni
  • ½ maza sarkanā sīpoliņa
  • 1 ēd. k. svaigi kapātu pētersīļu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 ēd. k. skābā krējuma
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • sula no ½ citrona
  • sāls un pipari pēc garšas
     

Gatavošana 

1. Nomizo burkānus, cukīni var nemizot. Sarīvē abus plānās, platās strēmelēs. Fenheli sagriež smalkās strēmelītēs ar nazi. Visu liek salātu bļodā.
2. Sīki sakapā sīpolu, pētersīļus, caur spiedni izspiež ķiplokdaivu. Visu pievieno salātiem.
3. Pieliek skābo krējumu, majonēzi, svaigi spiestu citrona sulu, samaisa un pēc garšas pieber sāli un piparus, vēlreiz apmaisa.
4. Pasniedz galdā, dekorē ar fenheļa zaļumiem vai citiem zaļumiem.

Šie salāti ļoti labi iederēsies arī pirmajos pavasara grilēšanas pasākumos svaigā gaisā – gan pie gaļas, gan zivīm.

 


Tortiljas ar ceptu balto zivi un fenheļa salātiem

Labs brokastu, launaga, vakariņu, kā arī piknika ēdiens – patiks gan zivju mīļotājiem, gan labas formas kārotājiem, jo visai diētisks. Un, ja nu kādam, kuram garšo zivis, ar fenheli vēl nav sanācis iepazīties, – tas ar zivīm saskan pat ļoti labi! 

30minūšu / 2 porcijas / vienkārši  

Sastāvdaļas 

  • 2 tortiljas
  • 120 g baltās zivs filejas
  • 1 tomāts
  • ½ fenheļa bumbuļa
  • ½ maza sarkanā sīpola
  • saišķītis svaiga koriandra (kinzas)
  • 3–4 marinēta halapenjo šķēlītes
  • sula no ½ laima
  • 2 tējk. olīveļļas
  • sāls pēc garšas
  • pāris ledussalātu lapu
  • pa karotei skābā krējuma pasniegšana

Gatavošana 

1. Zivs filejas gabaliņus viegli apcep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm, pārkaisa sāli un piparus. Nosusina lieko eļļu ar virtuves papīra dvieļiem un noliek apceptās zivis maliņā.
2. Sagriež dārzeņus – diezgan sīki sakapā tomātu, fenheli, kinzu un marinētās halapenjo šķēlītes, pavisam smalki sīpolu. Ber bļodā un samaisa. Piespiež laima sulu, pievieno olīveļļu, sāli un visu samaisa.
3. Tortiljas plātnes apcep sausā pannā viegli kraukšķīgas. Liek uz šķīvjiem, pa virsu saplūkātas salātlapas, virsū kārto salātus un apceptos zivs gabaliņus. Pāri liek pa karotei skābā krējuma, kinzu un laima daiviņu sulas pārspiešanai. Aizrullē ciet un ēd!

Šoreiz izmantoju saldētu saidas fileju, bet der arī citas baltās zivis: menca, pikša, pangasija u. c.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata