Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

SestDienas receptes: Rieksti kā garšviela

Jā, arī rieksti var būt garšviela. Ciedru riekstiem piemīt īpašs, izteikts aromāts, un Vidusjūras reģionā daudzviet tos izmanto gan salātos, gan mērcēs, gan arī piedevās un pamatēdienos. Lai riekstu aromāts atvērtos pilnībā, pirms pievienošanas ēdieniem tos parasti viegli apgrauzdē uz sausas pannas.

Libāniešu rīsi ar vermicelli un ciedru riekstiem

Šis ir visnotaļ interesants ēdiens – latviešu versijā tas varētu saukties "kad īsti nezini, vai pusdienās vēlies rīsus vai tomēr makaronus". Jā, rīsi ar sīkajām vermicelli nūdelītēm, izrādās, ir ļoti saskanīgs duets, un ciedru rieksti šajā savienībā ir izcils koncertmeistars.

40 minūšu / 4-6 porcijas / nav grūti 

Sastāvdaļas 

  • 200 g basmati (vai garo) rīsu
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 100 g sīko nūdeļu vermicelli
  • ūdens (divtik kā rīsi – 2 : 1 un vēl mazlietiņ)
  • sāls pēc garšas
  • 3 ēd. k. ciedru riekstu

Gatavošana

1. Rīsus ieber bļodā, pārlej ar ūdeni, lai nosedz, un atstāj mērcēties uz 15 minūtēm. Tad ūdeni nolej.
2. Dziļā pannā sakarsē olīveļļu, ieber nūdelītes un maisot apcep tās zeltaini brūnas – tas notiek visai ātri, tāpēc jāuzmanās, lai nesanāk pārāk apdedzināt.
3. Zeltaini apceptajām nūdelītēm pieber izmērcētos rīsus un maisot apcep visu kopā, līdz rīsi arī apviļājušies eļļā. Pieber un iemaisa arī sāli.
4. Pielej ūdeni, samaisa un uzvāra. Tad noregulē pavisam nelielu karstumu, uzliek vāku un visam ļauj virst kādas 15 minūtes. Tad noņem no plīts, bet vāku nost vēl neņem – ļauj pastāvēt maliņā un vēl savilkties kādas 10 minūtes.
5. Noņem vāku un samaisa rīsus ar dakšiņu – tiem vajadzētu būt visai irdeniem. Tad iemaisa ciedru riekstus un, ja vēlas, vēl mazliet labas olīveļļas. Pasniedz galdā!

Ja, cepot nūdelītes, sanāk pārspīlēt un to krāsa no zeltaini brūnas jau paspējusi pārvērsties tumši brūnā, pasākums ir izgāzies – tad labāk nemē­ģināt ko glābt un sākt visu no sākuma.


Fetas mērcīte ar ciedru riekstiem un garšaugiem

Pateicoties aitas siera savdabīgajai garšai, citrona miziņas svaigajai notij, garšaugu aromātam un ciedru riekstu virsnotij, šī mērcīte var kļūt par ballītes iekārotāko princesi. Turklāt demokrātiski lietojama – var ar dārzeņiem, var ar rīsiem, var vienkārši pamērcēt grauzdiņus vai apceptas tortiljas gabaliņus.

10 minūšu / 1 normāla bļodiņa / 6 personām / elementāri

Sastāvdaļas 

  • 1 iepakojums aitas fetas siera (200 g)
  • 100 ml grieķu jogurta
  • norīvēta miziņa no 1 citrona
  • 2 ēd. k. labas olīveļļas
  • 2 ēd. k. sakapātu svaigu pētersīļu un
  • piparmētru (1 : 1)
  • 2 ēd. k. ciedru riekstu

Gatavošana

1. Blendējamā traukā vai virtuves kombainā liek rupji sadrupinātu sieru, jogurtu un no viena neliela citrona norīvētu dzelteno miziņu. Ar nelielu ātrumu sablendē, procesā pamazām pielejot olīveļļu, līdz veidojas viendabīga struktūra.
2. Sablendēto sieru pārliek trauciņā, pārlaista ar kvalitatīvu, aromātisku olīveļļu un pārkaisa ar sīki sakapātu garšaugu maisījumu.
3. Sausā pannā apgrauzdē ciedru riek-stus, līdz tie sāk smaržot un kļūst zeltaini (pārkarsēt nedrīkst!). Apgrauzdētos riekstus pārkaisa siera mērcei un pasniedz galdā. Bez ciedru riekstiem var pārkaisīt vēl arī citus riekstus – piemēram, sakapātus valriekstus vai pistācijas.

Iesaku pasniegt ar pannā ātri apceptiem dārzeņiem – sīpoliem, ķiplokiem, papriku un cukīni.

 

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata