Laika ziņas
Šodien
Slapjš sniegs
Rīgā 0 °C
Slapjš sniegs
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

SestDienas receptes: Sierīgs vakariņš

Viena recepte šoreiz darbietilpīgāka un kalorijām bagātāka, otra – vienkāršāka par vienkāršu, bet garšā iespaidīga – abas var baudīt kopā omulīgās vakariņās ar glāzi laba vīna un izstaigāšanos atvasaras siltajā naktī.

Ziedkāposti un brokoļi sierā un rīvmaizē

Sātīgs sacepums gardēžiem – receptē ir gan krēmsiers, gan rīvēts siers, gan sviestiņš, gan saldais krējums… To visu jauki papildina rīvmaizes kraukšķīgums un kāpostiņi, kurus svarīgi nepārvārīt – tiem jābūt, kā saka, al dente!

45 minūtes/2–3 porcijas/patīkama noņemšanās

Sastāvdaļas

  • 1 neliels brokolis
  • 1 neliels ziedkāposts
  • 100 g krēmsiera
  • 150 ml saldā krējuma
  • ½ tējk. ķiploku pulvera
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 150 g rīvēta Čedaras siera
  • 50 g rīvēta parmezāna tipa cietā siera
  • 20 g sviesta
  • 100 g rīvmaizes

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190 grādiem. Katliņā uzvāra sālsūdeni, sadala ziedkāpostu un brokoli rozetītēs un vāra trīs minūtes. Nokāš un saber cepamajā formā, kas viegli ieziesta ar taukvielām.

2. Pannā vai katliņā liek krēmsieru (istabas temperatūrā), pielej saldo krējumu, pieber ķiploku pulveri, pieliek sinepes, sāli un piparus. Maisot karsē uz vidējas uguns, līdz krēmsiers izkūst un veidojas viendabīga, krēmīga masa.

3. Sarīvē Čedaras sieru un pusi no tā iemaisa karstajā masā, līdz izkūst. Šo maisījumu pārlej brokoļiem un ziedkāpostiem, samaisa, lai visi dārzeņi apņemti.

4. Visu pārkaisa ar atlikušo Čedaras sieru un pēc tam ar smalki rīvētu parmezāna tipa sieru.

5. Bļodiņā vai citā katliņā izkausē 20 g sviesta, pieber klāt rīvmaizi un samaisa viendabīgā masā. To pārkaisa visam pāri un šauj krāsnī uz 25 minūtēm.

Sacepumā var izmantot tikai brokoli vai tikai ziedkāpostu, bet var arī pievienot vēl kādu dārzeni pēc vēlēšanās, piemēram, vārītus kartupeļus.


Pikantās rokfora maizītes

Uzkoda tiem, kuriem patīk stipras garšas – gan siers ir kreftīgs un sāļš, gan sīpols un puravs nav nekādi bālie zēni! Ja patīk, var dekorēt ar kādu ogu – es uzliku pa košai smiltsērkšķa odziņai foto smukuma dēļ, bet izrādījās, ka skābā oga itin labi iederas šajā garšu ansamblī.

10 minūšu/2–4 porcijas/elementāri

Sastāvdaļas

  • 100 g Rokforas siera
  • 8 mini tostermaizītes (vai citas mīļākās maizītes)
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • baliņš purava gaišzaļās daļas
  • pēc vēlēšanās – zaļumi vai kādas ogas dekoram (man bija smiltsērkšķi)

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sasilst līdz 200 grādiem. Maizītes viegli apgrauzdē tosterī.

2. Sagriež sieru plānās šķēlītēs vai sadrupina ar pirkstiem. Liek uz maizītēm.

3. Sīpolu un puravu sagriež iespējami plānās šķēlītēs un liek uz siera, bet arī pa virsu sīpoliem un puraviem uzkaisa vēl kādu kriksīti siera.

4. Šauj krāsnī uz kādām septiņām astoņām minūtēm, līdz siers smuki pārkūst. Pasniedz siltas, ja vēlas, papildina ar garšaugiem (lociņi, timiāns, rozmarīns) vai ogām – var pamēģināt vīnogas.

Var izmantot arī kādu citu zilo sieru, taču Rokfors ir Rokfors - tā garša tomēr ir neaizstājama.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata