Brokastu mozaīka
Vai gan te vēl kaut ko vajag piebilst? Kuram gan nepatīk brokastis gultā? Var jau patikt labāk brokastot pie galda, tad tā arī jādara. Bet tas nav galvenais – svarīgākais ir parūpēties par garšīgu rītu, tāpēc piedāvājam ideju viegli pikantām brokastīm, kur, protams, nozīme ir arī noformējumam uz šķīvja.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 1 porcija
Sarežģītības pakāpe: vienkārši un mīļi
Sastāvdaļas:
- 2 olas sāls
- svaigi malti melnie pipari
- 1 liela sauja garneļu, tostarp lielās
- olīveļļa
- 1 maza ķiplokdaiviņa
- 2–3 kaltēti čili (var arī svaigu, tad pietiks ar vienu)
- lauru lapa
- ½ laima
- svaigs koriandrs
- marinētas halapenjo ripiņas pasniegšanai
- 1 ēd. k. salsa verde (sablendēta kinza ar marinētiem halapenjo un marinētiem zaļajiem tomātiem)
Garšvielas eļļas bagātināšanai var mainīt pēc gaumes un noskaņojuma.
Gatavošana:
1. Pannā sakarsētā eļļā iesit divas olas (lai dzeltenumi paliek veseli), pārkaisa sāli un uz pavisam nelielas uguns cep. Pēc brītiņa uzliek vāku un ļauj, lai vēršacu virspuse apvelkas, bet ne par ilgu – lai dzeltenumi vidū saglabājas šķidri.
2. Citā panniņā sakarsē olīveļļu, liek cepties ķiploka galviņai nogrieztu augšdaļu (ar griezuma vietu uz leju), kaltētās čili pākstis (vai sakapātu svaigo) un lauru lapu. Kad aromāti no garšvielām bagātinājuši eļļu, ieber garneles, burtiski pāris reižu apmaisa un ņem no plīts nost.
3. Šķīvī liek olas, līdzās kārto garšvielotās garneles, apcepto ķiploku, ja vēlas – marinētās halapenjo šķēlītes un piciņas salsa verde. Garnelēm pārpilina svaigi spiestu laima sulu un visu pārkaisa ar sakapātu kinzu.
4. Pārgriež olu dzeltenumus, lai tie skaisti iztek, pārkaisa melnos piparus un pasniedz brokastis gultā!
Pikantās gaļas bumbiņas ar pastu
Gaļas bumbiņas ir no sērijas "komfortēdiens", tāpēc kopā ar pastu jeb, latviski sakot, makaroniem tas būs viens sirsnīgs vakariņu komplekts mīļam cilvēkam, kurš nekur nevēlas iet, bet garšīgu ēdienu mājās vēlas vienmēr.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 4 lielas porcijas
Sarežģītības pakāpe: nav grūti, tikai jāsaveļ bumbiņas
Sastāvdaļas:
Gaļas bumbiņām:
- 250 g maltas, diezgan liesas gaļas
- 2–3 ēd. k. rīvmaizes
- 1 tējk. kaltēta oregano
- 2 ķiplokdaiviņas, izspiestas caur spiedni
- 1 mazs sīpols, sarīvēts
- 1 ola
- 1 ēd. k. skābā krējuma
- 100 g smalki rīvēta puscietā siera
- ½ tējk. sāls
- melnie pipari pēc garšas
- šķipsna čili pulvera (daudzums pēc asuma panešanas spējām)
Mērcei:
- 1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā (400 ml)
- 250–300 ml ūdens
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- 1 tējk. paprikas pulvera
- 4 ēd. k. sojas mērces
- apmēram 1 ēd. k. cukura
- 1 tējk. paprikas pulvera
- ½ tējk. maltu kumīna sēklu
- svaigi malti melnie pipari
- pēc garšas šķipsna čili (ja vēlas)
- apmēram 1 ēd. k. kukurūzas cietes iebiezināšanai
Pastu jeb makaronus var aizstāt arī ar rīsiem, kartupeļu biezeni vai citām piedevām pēc vēlmēm.
Gatavošana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Gaļas bumbiņu sastāvdaļas liek lielā bļodā un ar rokām sajauc kotlešu masu. Ar siltā ūdenī samitrinātām plaukstām uztaisa apmēram 25 gaļas bumbiņas (2–3 cm diametrā) un savieto tās uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Šauj krāsnī 200 grādos un cep apmēram 10 minūšu.
2. Ceptās bumbiņas pārvieto katlā, pievieno sablendētus konservētos tomātus, ūdeni un tomātu pastu. Samaisa – rāmi, lai bumbiņas neizjuktu.
3. Pievieno sojas mērci, cukuru, paprikas pulveri un pustējkaroti maltu kumīna sēklu, melnos piparus, kā arī šķipsnu čili pulvera (ja vēlas asumu!). Samaisa un uz nelielas uguns pavāra 10 minūšu.
4. Tad nelielā daudzumā auksta ūdens izšķīdina apmēram ēdamkaroti kukurūzas cietes, ko pievieno mērcei. Īsi uzvāra, un gatavs!
5. Pagaršo, vai kā netrūkst, un, ja vajag, garšu vēl noapaļo. Pasniedz ar pastu, vēlams, kādu neikdienišķāku – man bija tādas garas caurulītes, kam nosaukumu gan esmu aizmirsis.