Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Ar mīlestību no rīta un vakarā

Februāris ir pēdējais ziemas mēnesis, un to mēs nodēvējām par sildoši pikanto, gatavojot pārsvarā siltus, sātīgus, garšvielām un garšaugiem bagātus ēdienus, kuros netrūkst arī piparota asumiņa. Šoreiz divas receptes par godu nu jau arī Latvijā bieži svinētajai Valentīndienai jeb mīlestības svētkiem: viens "brokastis gultā" variants, otrs vakariņu piedāvājums. Nav nekā salda, jo saldumam šajā dienā vajadzētu būt gana tāpat, toties netrūkst asumiņa!

Brokastu mozaīka

Vai gan te vēl kaut ko vajag piebilst? Kuram gan nepatīk brokastis gultā? Var jau patikt labāk brokastot pie galda, tad tā arī jādara. Bet tas nav galvenais – svarīgākais ir parūpēties par garšīgu rītu, tāpēc piedāvājam ideju viegli pikantām brokastīm, kur, protams, nozīme ir arī noformējumam uz šķīvja. 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 1 porcija

Sarežģītības pakāpe: vienkārši un mīļi

Sastāvdaļas:

  • 2 olas sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • 1 liela sauja garneļu, tostarp lielās
  • olīveļļa
  • 1 maza ķiplokdaiviņa
  • 2–3 kaltēti čili (var arī svaigu, tad pietiks ar vienu)
  • lauru lapa
  • ½ laima
  • svaigs koriandrs
  • marinētas halapenjo ripiņas pasniegšanai
  • 1 ēd. k. salsa verde (sablendēta kinza ar marinētiem halapenjo un marinētiem zaļajiem tomātiem)

Garšvielas eļļas bagātināšanai var mainīt pēc gaumes un noskaņojuma.

Gatavošana:

1. Pannā sakarsētā eļļā iesit divas olas (lai dzeltenumi paliek veseli), pārkaisa sāli un uz pavisam nelielas uguns cep. Pēc brītiņa uzliek vāku un ļauj, lai vēršacu virspuse apvelkas, bet ne par ilgu – lai dzeltenumi vidū saglabājas šķidri.

2. Citā panniņā sakarsē olīveļļu, liek cepties ķiploka galviņai nogrieztu augšdaļu (ar griezuma vietu uz leju), kaltētās čili pākstis (vai sakapātu svaigo) un lauru lapu. Kad aromāti no garšvielām bagātinājuši eļļu, ieber garneles, burtiski pāris reižu apmaisa un ņem no plīts nost.

3. Šķīvī liek olas, līdzās kārto garšvielotās garneles, apcepto ķiploku, ja vēlas – marinētās halapenjo šķēlītes un piciņas salsa verde. Garnelēm pārpilina svaigi spiestu laima sulu un visu pārkaisa ar sakapātu kinzu.

4. Pārgriež olu dzeltenumus, lai tie skaisti iztek, pārkaisa melnos piparus un pasniedz brokastis gultā!

 

Pikantās gaļas bumbiņas ar pastu 

Gaļas bumbiņas ir no sērijas "komfortēdiens", tāpēc kopā ar pastu jeb, latviski sakot, makaroniem tas būs viens sirsnīgs vakariņu komplekts mīļam cilvēkam, kurš nekur nevēlas iet, bet garšīgu ēdienu mājās vēlas vienmēr.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 4 lielas porcijas

Sarežģītības pakāpe: nav grūti, tikai jāsaveļ bumbiņas

Sastāvdaļas:

Gaļas bumbiņām:

  • 250 g maltas, diezgan liesas gaļas
  • 2–3 ēd. k. rīvmaizes
  • 1 tējk. kaltēta oregano
  • 2 ķiplokdaiviņas, izspiestas caur spiedni
  • 1 mazs sīpols, sarīvēts
  • 1 ola
  • 1 ēd. k. skābā krējuma
  • 100 g smalki rīvēta puscietā siera
  • ½ tējk. sāls
  • melnie pipari pēc garšas
  • šķipsna čili pulvera (daudzums pēc asuma panešanas spējām)

Mērcei:

  • 1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā (400 ml)
  • 250–300 ml ūdens
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • 4 ēd. k. sojas mērces
  • apmēram 1 ēd. k. cukura
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • ½ tējk. maltu kumīna sēklu
  • svaigi malti melnie pipari
  • pēc garšas šķipsna čili (ja vēlas)
  • apmēram 1 ēd. k. kukurūzas cietes iebiezināšanai 

Pastu jeb makaronus var aizstāt arī ar rīsiem, kartupeļu biezeni vai citām piedevām pēc vēlmēm.

Gatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Gaļas bumbiņu sastāvdaļas liek lielā bļodā un ar rokām sajauc kotlešu masu. Ar siltā ūdenī samitrinātām plaukstām uztaisa apmēram 25 gaļas bumbiņas (2–3 cm diametrā) un savieto tās uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Šauj krāsnī 200 grādos un cep apmēram 10 minūšu.

2. Ceptās bumbiņas pārvieto katlā, pievieno sablendētus konservētos tomātus, ūdeni un tomātu pastu. Samaisa – rāmi, lai bumbiņas neizjuktu.

3. Pievieno sojas mērci, cukuru, paprikas pulveri un pustējkaroti maltu kumīna sēklu, melnos piparus, kā arī šķipsnu čili pulvera (ja vēlas asumu!). Samaisa un uz nelielas uguns pavāra 10 minūšu.

4. Tad nelielā daudzumā auksta ūdens izšķīdina apmēram ēdamkaroti kukurūzas cietes, ko pievieno mērcei. Īsi uzvāra, un gatavs!

5. Pagaršo, vai kā netrūkst, un, ja vajag, garšu vēl noapaļo. Pasniedz ar pastu, vēlams, kādu neikdienišķāku – man bija tādas garas caurulītes, kam nosaukumu gan esmu aizmirsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata