Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Laimīgu Jauno gadu!

Jaunā gada pirmās receptes ir klāt, un, lai gan sviesta mēnesis jau beidzies, svētkiem tas piestāv un arī Jaunajā gadā netiek žēlots. Kad tad vēl kārtīgi pamieloties? Atturēties un tievēt droši varēs vēlāk – no nākamā numura apsolām atslodzes mēnesi. Bet tagad – lai labi garšo!

Garšīgais sviesta cālis 

Perfekta, cepta vistiņa, kuru lepni var celt galdā kādās no pirmajām jaunā gada pusdienām. Aromātiska un mīksta, ar tik gardu sviesta "mētelīti", ka mēli var norīt! Noteikti netaupiet ne sviestu, ne kinzu, jo tas ir tā vērts.

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta nav

Daudzums: 6 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 1 vesela vista (man bija kukurūzas cālis, 1,6 kg)
  • 4–5 ķiplokdaiviņas
  • 200 g mīksta sviesta
  • 1 citrons
  • liela bunte svaigas kinzas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas 

Kinzas buntei jābūt palielai, par daudz nebūs!

 

GATAVOŠANA:

1. Mīkstu sviestu liek bļodā, piespiež ķiplokdaivas un pievieno sakapātu kinzu, droši ar visiem kātiem. Citronu sagriež četrās daļās, daļu sulas izspiež un atstāj citronu ceturtdaļas bļodā.

2. Ar rokām visu samaisa, lai zaļumu sviests sajauktos ar citrona sulu. Pieber krietnu šķipsnu sāls, maltus piparus un vēlreiz samīca. Arī vistu no ārpuses pārkaisa ar sāli un pipariem.

3. Zaļumu sviesta pildījumu ar citrona ceturtdaļām gabaliem sabāž vistai vēderā un, cik var, arī zem ādas. Arī vistas ārpusi ieziež ar sviesta maisījumu.

4. Tad pildīto vistu liek uz plāts un cep 200 grādu karstumā aptuveni 50 minūšu, pāris reižu to aplaistot ar pannā satecējušo sviesta mērci.


Saldie sviesta cepumi

Vienkārši, bet ļoti garšīgi cepumi, kurus var sacept tā pavairāk, sasaiņot skaistās metāla cepumu kārbās un dāvināt visiem draugiem kārumniekiem. Vēlams gan, kopā ar sporta kluba dāvanu karti!

 

Pagatavošanas laiks: 2 stundas (ja grib izcept visu mīklu vienā piegājienā)

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: apmēram 40 cepumu

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 400 g brūnā cukura
  • 220 g mīksta sviesta
  • 2 olas
  • šķipsna sāls
  • mazliet vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 260 g miltu
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 200 g šokolādes

Ja vēlas, cepumu mīklā var iemaisīt papildu sastāvdaļas, piemēram, sakapātus Indijas riekstus vai rozīnes.

 

GATAVOŠANA:

1. Sviestu un cukuru liek bļodā un ar mikseri puto dažas minūtes. Tad pa vienai pieputo klāt olas, šķipsnu sāls un vaniļas ekstraktu vai cukuru.

2. Citā bļodā miltus samaisa ar cepamo pulveri, tad šo maisījumu iemaisa sviesta masā un pievieno arī sakapātu šokolādi.

3. Mīklas bļodu atdzesē ledusskapī apmēram 45 minūtes. Tad no mīklas taisa ēdamkarotes lieluma bumbiņas un liek uz pannas – uz vienas pannas ne vairāk par sešām, jo mīkla cepoties plūdīs.

4. Cep 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10–12 minūšu. Cepumiem ļauj nedaudz padzist uz pannas, tad ņem nost.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Orgāni ar atmiņām

Atmiņas glabājas ne vien smadzenēs, bet arī citās ķermeņa daļās. Pie šāda pārsteidzoša secinājuma nonākuši zinātnieki, kuri iztaujāja donoru orgānus saņēmušos cilvēkus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata