Gardā diļļu mērce
Šī recepte ir mans veltījums meitai, kurai ļoti garšo diļļu mērce ēdināšanas uzņēmumā Lido. Mēģināju to pagatavot, kā saka, pēc garšas, un šķiet, ka izdevās – "eksperte" atzina par labu esam! Sastāvdaļās daudz atkārtojas "pēc garšas", tas tālab, ka majonēzes un arī sinepes ir dažādas, jāgaršo un jāpieregulē garša pēc patikas.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: ap 250 ml mērcītes
SASTĀVDAĻAS:
- buntīte svaigu diļļu
- 200 g majonēzes
- 2 ēd. k. ūdens
- apmēram ½ tējkarotes sinepju (pēc garšas)
- sāls pēc garšas
- citrona sula pēc garšas (apmēram ēdamkarote)
Diļļu mērce lieliski garšo ar ceptu lasi, dažādi pagatavotiem kartupeļiem un visur citur, kur gribas.
GATAVOŠANA:
1. Saliek blendējamā traukā rupji sakapātas dilles, pievieno majonēzi un divas ēdamkarotes ūdens.
2. Visu kārtīgi sablendē un pagaršo. Pēc garšas pievieno sāli un sinepes.
3. Citrona sulu arī pievieno pēc garšas – var mazāk par norādīto daudzumu, var vairāk. Ja par skābu, var piebērt mazliet cukura.
4. Gatavo mērci glabā ledusskapī.
Marinētu gurķu mērce ar dillēm
Vēl viena garšīga mērcīte ikdienai un svētkiem – to var sagatavot lielākā daudzumā un glabāt ledusskapī. Ķiploka piedevu pievieno pēc gaumes, labi der gan svaigs, gan pulverī. Un diļļu daudzumu arī liek pēc ieskatiem – kā labāk garšo.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: burciņa ar mērcīti
SASTĀVDAĻAS:
- 3 vidēji marinēti gurķi
- 100 g skābā krējuma
- 100 g majonēzes
- krietna šķipsna sīki sakapātu svaigu diļļu
- pāris šķēlīšu marinētu halapenjo (ja vēlas asāku mērci)
- citrona sula pēc garšas
- ķiploku pulveris vai svaigs ķiploks pēc garšas
- sāls un pipari pēc garšas
Gurķu mērce labi piestāv dažādiem ēdieniem, un to var lieliski izmantot arī rasola un citu līdzīgu salātu aizdaram.
GATAVOŠANA:
1. Marinētos gurķus sagriež sīkos gabaliņos. Divas trešdaļas no daudzuma ber blendējamā traukā.
2. Pievieno skābo krējumu un sablendē tā, lai viss nav pavisam putrā, bet gurķu struktūra vēl mazliet saglabājas.
3. Liek sablendēto krējumu bļodā, pievieno majonēzi, sakapātas dilles, sīki sakapātas halapenjo šķēlītes, kā arī atlikušos sagrieztos gurķīšus.
4. Samaisa, pēc garšas pievieno citrona sulu, ķiploku pulveri vai svaigo ķiploku (caur spiedni), pieber sāli un piparus.