Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +1 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Plova buršana

Interesanti būtu uzzināt, cik dažādu plova veidu pastāv? Neņemos minēt, bet esmu dzirdējis visādus recepšu variantus. Burkānus nedrīkst rīvēt, tikai griezt, kad pievienoti rīsi, nedrīkst vairs maisīt utt. Palasīju dažādas versijas un izveidoju, lūk, šādu kombināciju!

Jēra gaļas plovs

Galvenais plovam esot proporcija – rīsiem un buljonam vai ūdenim jābūt proporcijā 1 : 2. Piemēram, ja ir viens kilograms rīsu, jābūt diviem litriem šķidruma. Pārējais ir improvizācija, turoties pie "obligātajām" sastāvdaļām: gaļas, rīsiem, sīpoliem, burkāniem un garšvielām

Pagatavošanas laiks: apmēram 1 stunda

Daudzums: vesels katls!

Sarežģītības pakāpe: ir ko ņemties

Sastāvdaļas:

  • 500 g jēra gaļas (man bija no kājas gabala)
  • 400 g sīpolu
  • 400 g burkānu
  • 2 sarkanās paprikas sāls un svaigi malti melnie pipari
  • 1 ēd. k. koriandra graudu
  • 1 ēd. k. kumīna sēklu
  • 1 čili pāksts
  • 100 g Jumbo rozīņu
  • 100 g žāvētu melno plūmju
  • saujiņa kaltētu bārbeļu ogu
  • 400 g rīsu
  • 800 ml buljona vai ūdens
  • 1 ķiploka galviņa

Es buljonam pievienoju arī krietnu šķipsnu lētā safrāna maisījuma – tādu var iegādāties Centrāltirgū garšvielu stendā pie dārzeņu paviljona. Tas plovam piešķīra ne tik daudz garšu, cik smuku krāsu.

Pagatavošana:

1. Rīsus noskalo un atstāj ūdenī uz kādām 10 minūtēm. Gaļu sagriež kumosa vai nedaudz lielākos gabalos un strauji apcep sakarsētā katlā bagātīgā eļļas daudzumā līdz šašlika konsistences gatavībai. Izņem gaļu no pannas, ieliek citā katliņā zem vāka, lai neatdziest.

2. Lielajā katlā tajā pašā eļļā apcep sakapātus sīpolus zeltaini brūnus, pievieno rupji rīvētus burkānus un gabaliņos sasmalcinātu papriku, pieber garšvielas (koriandra un kumīna sēklas pirms tam rupji sagrūž ar piestu, lai aromāti atveras) un sāli. Maisot cep, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno sacepto gaļu, samaisa, izkarsē. Pievieno veselu, nesagrieztu čili pāksti.

3. Virs dārzeņiem klāj noskalotos rīsus (ūdeni nolej) vienmērīgā kārtā – klāj tāpēc, ka vajag uzmanīgi, maisīt nedrīkst! Pēc tam prātīgi pārlej verdošu, jau sasālītu buljonu vai ūdeni – tā, lai "saklātās" dārzeņu, gaļas un rīsu kārtas neizjaucas. Pārkaisa rozīnes, bārbeļu ogas un žāvētās plūmes. Ķiploka galviņai nogriež mazliet virsiņu un ar griezuma pusi pa priekšu iestumj ķiploku katlam pa vidu.

4. Neko nemaisa, strauji uzkarsē, lai sāk burbuļot, tad karstumu noregulē pavisam mazu, uzliek vāku un ļauj briedināties pusstundu. Pirms pasniegšanas apmaisa, var iemaisīt arī svaigu, sakapātu kinzu.


Ātrie salāti pie plova un ne tikai

Kāds draugs man pastāstīja, ka šādus salātus tradicionāli pie plova pasniedz uzbeki – svarīgākais esot ļoti aromātiski tomāti. Tādu mums te, Latvijas ziemā, nav, bet ir variants – ķirštomātiņi, kurus var atrast ļoti smaržīgus. Vēl salātus papildināju ar kinzu un šļuciņu olīveļļas, kuras uzbeku receptē nav, bet labi iederas.

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk vairs nevar

Sastāvdaļas:

  • 300 g ķirštomātiņu
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 1 svaiga čili pāksts bez sēklām
  • sāls
  • svaigs koriandrs
  • šļuciņa labas olīveļļas 

Lielveikalos nopērkamie čili lielākoties nav ļoti asi, tos var droši izmantot šajā receptē, vienīgi labāk bez sēklām.

Pagatavošana:

1. Ķirštomātiņus sašņikā garenos gabaliņos, apmēram astotdaļās – šim nolūkam būs vajadzīgs ass jo ass nazis. Smalkās pusšķēlītēs sagriež arī sīpolu.

2. Kinzu sīki sakapā. Čili piparam iztīra sēklas un to smalki sagriež.

3. Visu liek bļodā, pieber sāli pēc garšas, pielej šļuciņu labas olīveļļas un samaisa.

4. Var pasniegt uzreiz, bet pilnvērtīgākai garšai iesaku atstāt savilkties ledusskapī uz pāris stundām vai nakti. Šādi salātiņi piestāv ne tikai plovam, bet arī citiem sātīgiem ēdieniem, kas prasās pēc kāda pikanta svaiguma piedevās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata