Gardais spinātu pīrāgs ar fetu
Svētku galdā vai parastā piknikā – šis pīrāgs ir īstens pavasara sezonas karalis. Garšīgs gan silts, gan atdzisis, vienkārši paņemams līdzi pārgājienā. Un, ja kāds vēl nezināja, spināti ir ļoti veselīgi! Šajā receptē spinātu dabiski neizteiksmīgo garšu lieliski pārveido feta, ķiplociņš un muskatrieksts.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Sarežģītības pakāpe: mazliet ņemšanās, bet nekā sarežģīta
Daudzums: 1 pīrāgs (apmēram 6 - 8 porcijas)
Sastāvdaļas:
- 4 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas bez rauga
- 800 g saldētu spinātu 1 paprāvs puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
- 2 ķiplokdaivas
- 1 ēd. k. olīveļļas
- sāls un pipari
- svaigi rīvēts muskatrieksts
- 3 olas
- 2 ēd. k. rīvmaizes
- 200 g mīkstā aitas siera (meklē ar uzrakstu "Feta")
- Pārsmērēšanai
- 1 olas dzeltenums
- 1 ēd. k. saldā krējuma
Pagatavošana:
1. Izņem no saldētavas spinātus, mīklu un ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Mīklas plātnes novieto uz miltiem nokaisītas virsmas, lai atlaidinās. Lai spināti ātrāk atkūst, tos uz brīdi var ielikt silstošajā krāsnī. Pēc tam spinātiem nospiež lieko šķidrumu.
2. Puravu sagriež smalkās ripiņās, ķiplokdaivas sakapā. Lielā pannā uzkarsē olīveļļu un apcep puravus ar ķiplokiem mīkstākus, tad pievieno spinātus, sāli, piparus un svaigi rīvētu muskatriekstu. Samaisa, uzsilda un ņem no plīts nost, nav ilgi jācep.
3. Bļodā sajauc olas ar rīvmaizi, pievieno maltus melnos piparus un iebirdina aitas sieru. Pievieno spinātus un samaisa.
4. Izrullē katru mīklas plātni apmēram 25 x 30 cm lielā taisnstūrī un divus taisnstūrus liek ar cepampapīru izklātā cepešplātnē tā, lai maliņas pārklājas un veidojas viens liels taisnstūris. Virsū biezā kārtā izlīdzina spinātu pildījumu, atstājot apmēram 2 cm malas brīvas. Tās pārloka pāri pildījumam un virsū uzliek atlikušās mīklas plātnes – tā, lai pildījums pārklājas. Uzmanīgi piespiež maliņas.
5. Olas dzeltenumu samaisa ar krējumu, pārsmērē pīrāgu un dažviet sabaksta tā virsmu ar dakšiņu, lai cepoties tiek ārā gaiss. Cep sakarsētā krāsnī 30 minūšu, līdz zeltaini brūns.
Ceptā Lieldienu siera kūka
Maiga un garšīga kūciņa svētku galdam – garšos arī tiem, kuriem nepatīk pārsaldinātas kūkas. Dekorēt var, ar ko vien vēlas, skaisti būs arī ar ēdamiem ziediņiem. Man šoreiz Lieldienu tematika ar veikalā pirktām šokolādes oliņām.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda (plus laiks līdz kūka atdziest)
Sarežģītības pakāpe: drusciņ jāpastrādā
Daudzums: 10 - 12 porciju
Sastāvdaļas:
- (24 cm diametra apaļajai kūkas formai ar noņemamo sānu malu)
- Pamatnei
- 300 g klasisko Selgas cepumu
- 150 g sviesta
- Pildījumam
- 500 g maskarpones (1 lielais iepakojums)
- 400 g skābā krējuma (man bija ar 20% tauku saturu)
- 2 lielas olas
- 150 g cukura
- 2 tējk. vaniļas cukura 2 ēd. k. kartupeļu cietes
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
1. Virtuves kombainā vai bļodā ar piestu smalki sadrupina cepumus un sajauc ar mīkstu sviestu, lai izveidojas smilšu mīklai līdzīga masa. To ar pirkstiem rūpīgi izklāj gan kūkas formas apakšā, gan uz augšu gar maliņām apmēram 4 cm augstumā.
2. Gatavo pildījumu – ar mikseri saputo divas olas, cukuru, vaniļas cukuru, sāli un kartupeļu cieti. Pievieno skābo krējumu un maskarponi un sakuļ viendabīgā krēma masā.
3. Cepeškrāsns apakšā ievieto dziļāku cepešpannu, kurā ieliets karsts ūdens. Ieslēdz krāsni uz 160 grādiem.
4. Pildījumu lej virsū cepumu pamatnei formā un liek 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz restītēm pa vidu. Cep konvekcijas režīmā (ar ventilatoru) apmēram 35–40 minūšu. Gatava tā ir, kad virsiņa sāk zeltoties un, kūku nedaudz pašūpojot, pildījuma vidus ir viegli kustīgs.
5. Atdzesē un tikai tad dekorē.
Priecīgas un garšīgas Lieldienas!