Ātrā sēņu uzkoda ar baltvīnu un timiānu
Arī šajā receptē var izmantot citas sēnes šitaku vietā, tomēr šitakēm piemīt īpaši garda, tādā kā gaļīga struktūra, kas šo uzkodu padara īpaši labu un sātīgu. Noteikti iesaku neizlaist nevienu sastāvdaļu, jo kopgarša veidojas no visām!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vieglāk vairs nevar!
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums šitaku
- 1 sīpols (labāk šalotes)
- 1 ķiplokdaiviņa
- 20 g sviesta
- pāris zariņu svaiga timiāna
- 100 ml sausā baltvīna
- 50 ml saldā krējuma
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
1. Sīpolu sīki sakapā, ķiplokdaiviņu arī. Sēnēm nogriež kātus, lai labāk pieguļ pannai, bet cepures sagriež uz pusēm vai palielos gabalos.
2. Pannā izkausē sviestu un maisot apcep sēnes, arī nogrieztos kātus.
3. Pēc brīža pievieno sakapāto sīpolu un ķiploku, arī timiāna zariņus un maisot kādu brīdi pacep. Tad pielej baltvīnu un pāris minūšu ļauj pasautēties, lai iztvaiko alkohols un garšas sajaucas.
4. Beigās pielej saldo krējumu, apmaisa, ļauj mazliet iebiezēt un iebrūnēt. Pieber sāli un piparus pēc garšas, un – gatavs!
Sēņu zupa ar vistu un kausēto sieru
Ļoti piemērota zupa, kad Latvijā beidzot laikam iesācies rudens. Sastāvdaļas elementāras, bet kopējā garšas nots sanāk ļoti bagātīga un sātīga.
Pagatavošanas laiks: pusstunda
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 3 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums mazo shimeji sēnīšu
- sviests un eļļa cepšanai
- 1 sīpols
- 1 vistas fileja
- 2 burkāni
- 2 vidēji kartupeļi
- vistas vai dārzeņu buljons (vai vienkārši karsts ūdens)
- ½ kastīte kausētā siera
- svaigas dilles
Pagatavošana:
1. Sēnes izņem no iepakojuma un nogriež apakšējo daļu, kur bieži vien ir redzamas augsnes paliekas. Sēnītes apcep sviestā zeltaini brūnas un noliek maliņā.
2. Sīpolu sīki sakapā, burkānus sagriež ripiņās, kartupeļus gabaliņos. Katlā ielej eļļu, sakarsē, pievieno mazliet sviesta un apcep sakapātos sīpolus caurspīdīgus. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu vistas fileju un visu maisot apcep.
3. Ber klāt sagrieztos burkānus un kartupeļus, maisot apcep un pārlej ar karstu buljonu – daudzums atkarīgs no tā, cik biezu vai šķidru zupu gribas. Uz nelielas uguns vāra 20 minūšu, tad pievieno apceptās sēnes un iemaisa kausēto sieru. Visu uzkarsē.
4. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, kā arī sakapātas svaigas dillītes.