Svaigā salsa verde
Tulkojumā no spāņu valodas salsa verde nozīmē zaļā mērce. Tai ir dažādas receptes, un šī ir viena no versijām. Svaiga un spirgta, ar nelielu pikantu akcentu, tā ir ļoti iederīga gan dažādos salātos, gan pie gaļas un dārzeņu ēdieniem.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši un ātri
Daudzums: pāris burciņu ar mērci
SASTĀVDAĻAS:
- 900 ml tilpuma burka ar zaļajiem marinētajiem tomātiem
- 1 mazs parastais dzeltenais sīpols
- paliela bunte svaiga koriandra jeb kinzas
- marinēti zaļie halapenjo pipari pēc garšas (stiprums dažādiem ražotājiem atšķiras)
- sāls pēc garšas
Sarkanie marinētie tomāti nederēs un arī zaļie skābētie īsti nebūs tas. Zaļos marinētos tomātus var nopirkt lielveikalā, pēdējā laikā esmu manījis tikai viena ražotāja – "Zelta saules".
GATAVOŠANA:
1. Daļu no kātiem (apmēram pusi) kinzai nogriež nost un atliek maliņā. Lapainās kātu puses rupji sakapā un kopā ar marinētajiem tomātiem un rupji sagrieztu, nomizotu sīpolu liek blendējamā traukā.
2. Pievieno pāris šķēlīšu vai vairāk halapenjo (daudzums pēc garšas!), pielej arī apmēram pusi no zaļo tomātu marinādes, visu sablendē viendabīgā mērcē.
3. Ja par biezu, pielej vēl tomātu marinādi. Savukārt, ja prasās vēl asumu, pielej marinādi no halapenjo burciņas.
4. Vēl mazliet sablendē, pagaršo un pēc garšas pievieno sāli. Sīki sakapā malā atliktos kinzas kātus un iemaisa gatavajā mērcē. Sīpolu mīļotāji var arī iemaisīt papildus sīki sakapātus sīpolus.
Garneļu salāti ar avokado, kinzu un ķirštomātiņiem
Brīnišķīgi brokastu vai vakariņu salāti, kas neradīs smaguma sajūtu. Ja burciņā jau ir pagatavota salsa verde no otras receptes, ļoti ieteicams pāris karošu pievienot arī šiem salātiem. Izcili garšos kopā ar svaigu, kraukšķīgu maizīti.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 150 g atkausētu garneļu
- 150 g ķirštomātiņu
- 1 avokado
- ½ no maza sarkanā sīpoliņa
- 2 ēd. k. sīki sakapātas kinzas
- sula no ½ laima
- sāls pēc garšas
- 1 ēd. k. labas olīveļļas
- pāris karošu salsa verde (skatīt otru recepti!)
Ja vēlas salātiem asumiņu, var pievienot arī pāris sīki sakapātu marinēto halapenjo šķēlīšu.
GATAVOŠANA:
1. Ķirštomātiņus sagriež šķēlītēs vai mazos gabaliņos, ber salātu bļodā.
2. Nomizo avokado un sagriež mazos gabaliņos, pievieno tomātiem.
3. Pieliek garneles un sakapātu kinzu, kā arī sīki sakapātu sīpola pusīti.
4. Visu pārslaka ar laima sulu un olīveļļu, samaisa. Ja ir, iemaisa arī pāris karošu salsa verde. Pēc garšas pievieno sāli.