Kratītie burkāniņi dillēs
Viegli pagatavojama uzkoda, kuru noskatījos vienās viesībās un uzreiz iztaujāju saimnieci par burkānu recepti. Vislabāk «kratītie burkāni» garšo, ja pāris stundu savilkušies, bet var celt galdā arī uzreiz
SASTĀVDAĻAS
- 6–8 vidēji burkāni (var arī mazos)
- saišķītis svaigu diļļu 2–3 ēd. k. maigas olīveļļas vai citas augu eļļas 2–3 ēd. k. ābolu etiķa 2–3 ēd. k. sojas mērces
- 2 ķiplokdaiviņas
- 1 tējk. sāls
- 1 tējk. cukura
GATAVOŠANA
1. Burkānus nomizo un sagriež ērti paņemamos stienīšos.
2. Ber traukā (ar vāku), pievieno eļļu, etiķi, sojas mērci, sāli, cukuru un sīki sakapātas dilles. Piespiež ar spiedni ķiplokdaivas. Apmaisa.
3. Liek traukam virsū vāku un sirsnīgi krata kādu laiciņu, lai visas garšas sajaucas.
4. Pagaršo un, ja vajag, pievieno vēl kaut ko, kā prasās. Tad liek ledusskapī, lai savelkas – ik pa laikam var atkal pakratīt.
Lēni sutināts cūkgaļas cepetis
Lieliska izvēle svētku galdam – cepetim ir klasiska garša, kas varētu patikt teju visiem. Bez eksotiskām garšvielām, kā pie vecmāmiņas. Protams, pēc ieskatiem var papildināt ar kādām sev tīkamām garšām, tomēr iesaku pamēģināt arī šajā vienkāršajā veidā
SASTĀVDAĻAS
- ap 1 kg cūkgaļas šķiņķa (var arī kakla karbonādi)
- sāls, svaigi malti melnie pipari
- 3–4 ķiplokdaivas
- mazliet eļļas un sviesta apcepšanai 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
- 2 sīpoli
- 2 burkāni
- 2 nelieli selerijas kāti
- 1 lauru lapa
- pāris smaržīgo piparu un pāris melno graudu piparu
- sāls pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Sagatavo maisījumu no sāls, svaigi maltiem melnajiem pipariem, caur spiedni izspiestas ķiplokdaivas un ēdamkarotes olīveļļas.
2. Ar šo maisījumu dūšīgi iemasē gaļu, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz pāris stundām.
3. Sakarsē katlā mazliet eļļas un sviesta un lielā karstumā apcep gaļas gabalu no visām pusēm brūnīgu. Tad izņem gaļu ārā, tajās pašās taukvielās apcep ripās sagrieztu puravu un sīpolu. Pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus un selerijas kātus, lauru lapu, piparus.
4. Liek atpakaļ katlā apcepto gaļu un pielej karstu ūdeni (divu pirkstu platumā, ne vairāk). Uzliek vāku, noregulē pavisam mazu uguni un sautē vismaz pusotru stundu vai ilgāk. Palaikam paskatās, kā gaļai klājas (var apgriezt uz otru pusi), un, ja šķidrums gandrīz izsautējies, mazliet papildina.

