Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Vakariņu piedāvājums

Vai Ziemassvētku galdā jābūt deviņiem vai divpadsmit ēdieniem? Iespējams, ja ievēro senču tradīcijas. Bet, ja pieiet no praktiskās puses, ir vērts sabalansēt pamatēdienus ar vieglākām uzkodām un salātiem, lai svētku sajūta nesanāktu pārāk grūta. Lūk, vienkāršs cūkgaļas cepetis un uzkodās svaigi, viegli iemarinēti burkāni!

Kratītie burkāniņi dillēs

Viegli pagatavojama uzkoda, kuru noskatījos vienās viesībās un uzreiz iztaujāju saimnieci par burkānu recepti. Vislabāk «kratītie burkāni» garšo, ja pāris stundu savilkušies, bet var celt galdā arī uzreiz

SASTĀVDAĻAS

  • 6–8 vidēji burkāni (var arī mazos)
  • saišķītis svaigu diļļu 2–3 ēd. k. maigas olīveļļas vai citas augu eļļas 2–3 ēd. k. ābolu etiķa 2–3 ēd. k. sojas mērces
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. cukura

GATAVOŠANA

1. Burkānus nomizo un sagriež ērti paņemamos stienīšos.

2. Ber traukā (ar vāku), pievieno eļļu, etiķi, sojas mērci, sāli, cukuru un sīki sakapātas dilles. Piespiež ar spiedni ķiplokdaivas. Apmaisa.

3. Liek traukam virsū vāku un sirsnīgi krata kādu laiciņu, lai visas garšas sajaucas.

4. Pagaršo un, ja vajag, pievieno vēl kaut ko, kā prasās. Tad liek ledusskapī, lai savelkas – ik pa laikam var atkal pakratīt.


Lēni sutināts cūkgaļas cepetis

Lieliska izvēle svētku galdam – cepetim ir klasiska garša, kas varētu patikt teju visiem. Bez eksotiskām garšvielām, kā pie vecmāmiņas. Protams, pēc ieskatiem var papildināt ar kādām sev tīkamām garšām, tomēr iesaku pamēģināt arī šajā vienkāršajā veidā

SASTĀVDAĻAS

  • ap 1 kg cūkgaļas šķiņķa (var arī kakla karbonādi)
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • 3–4 ķiplokdaivas
  • mazliet eļļas un sviesta apcepšanai 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 2 nelieli selerijas kāti
  • 1 lauru lapa
  • pāris smaržīgo piparu un pāris melno graudu piparu
  • sāls pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Sagatavo maisījumu no sāls, svaigi maltiem melnajiem pipariem, caur spiedni izspiestas ķiplokdaivas un ēdamkarotes olīveļļas.

2. Ar šo maisījumu dūšīgi iemasē gaļu, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz pāris stundām.

3. Sakarsē katlā mazliet eļļas un sviesta un lielā karstumā apcep gaļas gabalu no visām pusēm brūnīgu. Tad izņem gaļu ārā, tajās pašās taukvielās apcep ripās sagrieztu puravu un sīpolu. Pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus un selerijas kātus, lauru lapu, piparus.

4. Liek atpakaļ katlā apcepto gaļu un pielej karstu ūdeni (divu pirkstu platumā, ne vairāk). Uzliek vāku, noregulē pavisam mazu uguni un sautē vismaz pusotru stundu vai ilgāk. Palaikam paskatās, kā gaļai klājas (var apgriezt uz otru pusi), un, ja šķidrums gandrīz izsautējies, mazliet papildina.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Masks ģimenes problēmas risina publiskajā telpā

Bērnišķīga rīcība. Tehnoloģiju gigants un miljardieris Īlons Masks, kurš šogad atzīts par bagātāko cilvēku pasaulē, atkal nonācis ziņu virsrakstos personīgu iemeslu dēļ.

Liepiņš un lauki

Aktieri Pēteri Liepiņu (1943-2022) intervēja 1995. gada 23. decembra SestDiena, ievadā atgādinādama, ka «viena aktiera teātra – Jērādiņas – 330. izrāde vien ir fakts bez komentāriem.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata